UPPFÖDNING PÅ DJURENS VILLKOR

På Mostorps Gård bedriver vi naturnära uppfödning på djurens egna villkor, med stort fokus på hög djurvälfärd

Vår uppfödning sker både i rymliga lösdriftsstallar och på de grönskande betesmarkerna som omger gården. Vi sätter stor vikt vid djurens välmående och arbetar dagligen för att erbjuda dem en så naturlig och trivsam tillvaro som möjligt

DIKOBESÄTTNINGEN

På Mostorps Gård har vi en dikobesättning på omkring 130 dikor. Dikon producerar årligen en kalv, som går tillsammans med henne under vår och sommaren för att sedan skiljas åt vid ca 6-8 månaders ålder.

Förutom vår egna dikobesättning köps resterande djur in från andra dikobesättningar runtom i södra Sverige. Djuren föds sedan upp här på Mostorps Gård fram tills att dem är slaktmogna, och slaktas därefter i vårt egna gårdsslakteri.

UNGDJUREN

FÅRBESÄTTNINGEN

Utöver vår nötköttsbesättning har vi en liten besättning får av rasen Oxford Down. Det är en köttras som ger mycket och fint kött. Varje år föds lamm upp på Mostorps Gård, som slaktas vid mognad. Fåren strövar i våra mindre parker runtomkring gården för att hålla nere växtligheten. Det bidrar till en levande biotop och ökad biologisk mångfald.

På Mostorps Gård odlar vi på 250 hektar och låter korna ströva på dryga 150 hektar. Vi odlar vall, som blir till ensilage vilket är det som utgör majoriteten av kornas dagliga utfodring under vinterhalvåret. Vi odlar även fodermajs och spannmål som vi tillsätter i djurens foder. Överskottet av spannmålen säljs till lokala producenter. Som ett extra tillskott får djuren även mäsk från Carlsbergs bryggeri i Falkenberg, som ligger endast 1,5 mil från gården. Mäsk är en hållbar och näringsrik restprodukt från öltillverkningen.

EGENPRODUCERAT FODER

LÖSDRIFT I RYMLIGA STALLAR

Djurvälfärden är för oss nyckeln till ett välsmakande kött, men också något vi är stolta över. År 2024 byggdes ett nytt stall på gården. Stallet är ett ljust, luftigt och modernt djupströbäddstall, byggt för hög djurvälfärd och komfort. Bäddarna där djuren ligger är nedsänkta och strös dagligen upp med ny halm med hjälp av en eldriven strömaskin, så att liggytan alltid är torr, ren och mjuk. Skrapgångarna skrapas regelbundet med elektriska automatskrapor.

Vill ni bli återförsäljare av kött producerat på Mostorps Gård? Eller vill ni slakta era djur i vårt gårdsslakteri?

STÖD OCH BIDRAG

Med stöd från den europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling har Peter von Braun på Mostorps Gård byggt ett nytt, modernt djupströbäddsstall med fokus på djurvälfärd och komfort.

Peter von Braun har även fått stöd från Klimatklivet för att investera i en rälshängd, elektrisk strömaskin. Denna minskar både halmåtgång och dieselanvändning jämfört med traktordrivna alternativ, vilket bidrar till en mer hållbar och resurssnål köttproduktion.